A HACCP története

    1960-as években fejlesztették ki egy űrhajozási program keretében. Biztonságos élelmiszert kellett előállítani, amit a hagyományos végtermék ellenőrzéssel nem lehetett elérni, csak egy új szemléletű, folyamatosan vizsgáló rendszerrel.
    Az 1970-es években Egyesült Államokban, majd az 1980-as évektől Európában is gyorsan elkezd terjedni alkalmazása.
    1993-ban adják ki a Magyar Élelmiszerkönyv 1-2-18/1993. számú irányelvét, amely a HACCP-rendszer alkalmazására vonatkozó európai uniós alapdokumentum magyar megfelelője.
    Az 1995. évi XC. törvény végrehajtási utasítása már tartalmaz kötelező előírásokat a rendszer egyes elemeinek élelmiszeriparban való alkalmazására vonatkozóan:
    - Az 17/1999 FVM-EüM együttes rendelete az élelmiszergyártóknak
    - A 80/1999 GM-EüM-FVM együttes rendelet pedig a vendéglátásban, a közétkeztetésben, a cukrászati és hidegkonyhai termékek előállítá-sában,élelmiszer forgalmazásban írja elő a   HACCP-rendszer kötelező bevezetését.

Vissza