A HACCP története
1960-as években fejlesztették ki egy űrhajozási
program keretében. Biztonságos élelmiszert kellett előállítani, amit a
hagyományos végtermék ellenőrzéssel nem lehetett elérni, csak egy új szemléletű,
folyamatosan vizsgáló rendszerrel.
Az 1970-es években Egyesült Államokban, majd az
1980-as évektől Európában is gyorsan elkezd terjedni alkalmazása.
1993-ban adják ki a Magyar Élelmiszerkönyv 1-2-18/1993.
számú irányelvét, amely a HACCP-rendszer alkalmazására vonatkozó európai
uniós alapdokumentum magyar megfelelője.
Az 1995. évi XC. törvény végrehajtási utasítása
már tartalmaz kötelező előírásokat a rendszer egyes elemeinek élelmiszeriparban
való alkalmazására vonatkozóan:
- Az 17/1999 FVM-EüM együttes rendelete az élelmiszergyártóknak
- A 80/1999 GM-EüM-FVM együttes rendelet pedig
a vendéglátásban, a közétkeztetésben, a cukrászati és hidegkonyhai termékek
előállítá-sában,élelmiszer forgalmazásban írja elő a HACCP-rendszer
kötelező bevezetését.
Vissza
|